Oleje zimno tłoczone jako źródło wyjątkowego kwasu GLA – znaczenie prozdrowotne.
Kwas GLA (gamma-linolenowy) jest nienasyconym kwasem tłuszczowym, który
występuje w zaledwie kilku olejach pozyskiwanych z nasion: wiesiołka (9%), ogórecznika
(20%), czarnej porzeczki (14%), żmijowca i konopi siewnej (4%). Z uwagi na wrażliwość
kwasów nienasyconych na wysoką temperaturę, za najwartościowsze źródło uznaje się oleje
tłoczone na zimno.
Kwas GLA jest niezwykle ceniony pod względem prozdrowotnym. Jest niezbędny do
wytworzenia związków o działaniu przeciw zapalnym. Teoretycznie wytwarzany w szlaku
metabolicznym naszego organizmu, praktycznie zależny od aktywności enzymu delta-6-
desaturazy, na którego aktywność wpływa wiele czynników. Znaczne zaburzenia wytwarzania
tego enzymu obserwuje się w chorobach tj.: RZS, astma, atopowe zapalenie skóry, Alzheimer,
dlatego też wymagana jest systematyczna suplementacja. Ponadto duży wpływ na enzym ma
żywienie i styl życia. Jego aktywność znacząco obniża dieta wysokobiałkowa, bogata w cukry
proste, tłuszcze nasycone i trans oraz kawa, alkohol i nikotyna. Podobnie wpływają niedobory
witamin: B3, B6, C i E oraz magnezu. Nie bez znaczenia pozostają stres, leki antykoncepcyjne i
starzenie się organizmu. Reasumując, obecny styl naszego życia sprawia, że powinniśmy
suplementować kwas GLA, wprowadzając do codziennej diety jeden z wyżej wymienionych
olejów (wiesiołek, ogórecznik, czarna porzeczka, konopny, żmijowiec).
Oleje tłoczone na zimno bogate w kwas GLA poleca się:
- osobom z chorobami takimi jak: cukrzyca, reumatoidalne zapalenie skóry (RZS),
atopowe zapalenie skóry (AZS), autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, astma, Alzheimer
oraz innymi o podłożu zapalnym.
- dziewczętom i kobietom borykającym się z bolesnością piersi (mastalgia) w II
połowie cyklu miesiączkowego i Zespołem Napięcia Przedmiesiączkowego (PMS) –
zmniejszenie natężenia towarzyszących objawów
- kobietom w okresie przekwitania – łagodzi objawy menopauzy
- w problemach skórnych: znacząca suchość, skóra atopowa, trądzik
- w zespole suchego oka i przy noszeniu soczewek miękkich
- w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych: zawał serca, udar mózgu, zakrzepica
żylna, miażdżyca tętnic
- osobom z wysokim poziomem cholesterolu we krwi
- w profilaktyce przeciw nowotworowej raka sutka i jajnika
- osobom starszym
Warto zauważyć, iż działanie prozdrowotne kwasu GLA jest nierozerwalnie powiązane
z kwasami omega-3, a dokładnie właściwymi proporcjami kwasów omega-6 do omega-3 w diecie.
Olvita, jako wiodący od 20 lat producent olejów tłoczonych na zimno w Polsce, jako pierwszy
opracował technologię i rozpoczął kampanię promującą olej z pestek czarnej porzeczki. Te niezwykle cenne pestki posiadają śladowe ilości doskonałego oleju, który charakteryzuje się idealną równowagą kwasów omega-6 do omega-3, wysoką zawartością kwasu GLA (14%) oraz wysoką zawartością tokoferoli- witaminy E (118 mg/100 g oleju). Dodatkowo zawiera sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu oraz antyoksydanty wymiatające wolne rodniki.
Olej ten posiada charakterystyczny porzeczkowy smak i zapach oraz ciemny kolor.
Jak spożywać oleje bogate w kwas GLA: w trakcie posiłku.
- dzieci do 12 r.ż. wg zaleceń lekarza, zazwyczaj parę kropelek
- dzieci powyżej 12 r.ż. i dorośli:
Olej z wiesiołka: ½ do 1 łyżeczki dziennie Zalecane przyjmowanie dodatkowo oleju lnianego
do diety dr Budwig Olvita (53% omega-3) w ilości 1 łyżka dziennie.
Olej z pestek czarnej porzeczki – 1 łyżeczka dziennie
Olej z ogórecznika: ½ łyżeczki dziennie
Olej konopny: 1 łyżka dziennie
Dla zachowania wartości prozdrowotnych olejów tłoczonych na zimno zalecamy przechowywać je po otwarciu w lodówce.
Zapraszamy do zakupów naszych olejów na stronie
www.olvita.pl
występuje w zaledwie kilku olejach pozyskiwanych z nasion: wiesiołka (9%), ogórecznika
(20%), czarnej porzeczki (14%), żmijowca i konopi siewnej (4%). Z uwagi na wrażliwość
kwasów nienasyconych na wysoką temperaturę, za najwartościowsze źródło uznaje się oleje
tłoczone na zimno.
Kwas GLA jest niezwykle ceniony pod względem prozdrowotnym. Jest niezbędny do
wytworzenia związków o działaniu przeciw zapalnym. Teoretycznie wytwarzany w szlaku
metabolicznym naszego organizmu, praktycznie zależny od aktywności enzymu delta-6-
desaturazy, na którego aktywność wpływa wiele czynników. Znaczne zaburzenia wytwarzania
tego enzymu obserwuje się w chorobach tj.: RZS, astma, atopowe zapalenie skóry, Alzheimer,
dlatego też wymagana jest systematyczna suplementacja. Ponadto duży wpływ na enzym ma
żywienie i styl życia. Jego aktywność znacząco obniża dieta wysokobiałkowa, bogata w cukry
proste, tłuszcze nasycone i trans oraz kawa, alkohol i nikotyna. Podobnie wpływają niedobory
witamin: B3, B6, C i E oraz magnezu. Nie bez znaczenia pozostają stres, leki antykoncepcyjne i
starzenie się organizmu. Reasumując, obecny styl naszego życia sprawia, że powinniśmy
suplementować kwas GLA, wprowadzając do codziennej diety jeden z wyżej wymienionych
olejów (wiesiołek, ogórecznik, czarna porzeczka, konopny, żmijowiec).
Oleje tłoczone na zimno bogate w kwas GLA poleca się:
- osobom z chorobami takimi jak: cukrzyca, reumatoidalne zapalenie skóry (RZS),
atopowe zapalenie skóry (AZS), autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, astma, Alzheimer
oraz innymi o podłożu zapalnym.
- dziewczętom i kobietom borykającym się z bolesnością piersi (mastalgia) w II
połowie cyklu miesiączkowego i Zespołem Napięcia Przedmiesiączkowego (PMS) –
zmniejszenie natężenia towarzyszących objawów
- kobietom w okresie przekwitania – łagodzi objawy menopauzy
- w problemach skórnych: znacząca suchość, skóra atopowa, trądzik
- w zespole suchego oka i przy noszeniu soczewek miękkich
- w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych: zawał serca, udar mózgu, zakrzepica
żylna, miażdżyca tętnic
- osobom z wysokim poziomem cholesterolu we krwi
- w profilaktyce przeciw nowotworowej raka sutka i jajnika
- osobom starszym
Warto zauważyć, iż działanie prozdrowotne kwasu GLA jest nierozerwalnie powiązane
z kwasami omega-3, a dokładnie właściwymi proporcjami kwasów omega-6 do omega-3 w diecie.
Olvita, jako wiodący od 20 lat producent olejów tłoczonych na zimno w Polsce, jako pierwszy
opracował technologię i rozpoczął kampanię promującą olej z pestek czarnej porzeczki. Te niezwykle cenne pestki posiadają śladowe ilości doskonałego oleju, który charakteryzuje się idealną równowagą kwasów omega-6 do omega-3, wysoką zawartością kwasu GLA (14%) oraz wysoką zawartością tokoferoli- witaminy E (118 mg/100 g oleju). Dodatkowo zawiera sterole roślinne obniżające poziom cholesterolu oraz antyoksydanty wymiatające wolne rodniki.
Olej ten posiada charakterystyczny porzeczkowy smak i zapach oraz ciemny kolor.
Jak spożywać oleje bogate w kwas GLA: w trakcie posiłku.
- dzieci do 12 r.ż. wg zaleceń lekarza, zazwyczaj parę kropelek
- dzieci powyżej 12 r.ż. i dorośli:
Olej z wiesiołka: ½ do 1 łyżeczki dziennie Zalecane przyjmowanie dodatkowo oleju lnianego
do diety dr Budwig Olvita (53% omega-3) w ilości 1 łyżka dziennie.
Olej z pestek czarnej porzeczki – 1 łyżeczka dziennie
Olej z ogórecznika: ½ łyżeczki dziennie
Olej konopny: 1 łyżka dziennie
Dla zachowania wartości prozdrowotnych olejów tłoczonych na zimno zalecamy przechowywać je po otwarciu w lodówce.
Zapraszamy do zakupów naszych olejów na stronie
www.olvita.pl